Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

POSJETA NAŠIH UČENIKA MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI

Učenici drugih razreda naše škole su 19. 9. 2022. posjetili Memorijalni centar Potočari. Posjeta je organizovana u okviru projekta „Njegovanje kulture sjećanja“ u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Sedam odjeljanja drugih razreda su u pratnji svojih razrednica i profesorice historije Merime Hasić krenuli u ranim jutarnjim satima. Prije samog putovanja ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je poručila učenicima da će se sa ovog puta vratiti osnaženi saznanjem da se genocid više nikada nikome ne smije desiti. Sa učenicima su putovali i koordinatori, preživjele žrtve srebreničkog genocida. Hajrudun Mešić, prof historije i geografije, koji je preživio genocid, učenicima je tokom putovanja pričao o svom iskustvu i svemu što se dešavalo tokom jula u Srebrenici 1995. god. U Memorijalnom centru Potočari učenike su dočekali kustosi Centra. U njihovoj pretnji učenici su posjetili mezarje, pogledali dokumentarni film, obišli kompleks Memorijalnog centra, prisustvovali historijskom času.

Ovakvim projektima i posjetama učenici će osjetititi šta je to kultura sjećanja i na koji način možemo svi doprinijeti tome. Doprinos učenika kulturi sjećanja je doprinos mirnijoj, sigurnijoj i ljepšoj budućnosti svih nas. 

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)