Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

DAN DRŽAVNOSTI BiH

                                                                                                       

U petak 25. novembra  obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj Dan je od velikog značaja za našu domovinu, a obilježava se već 79 godina. Na ovaj dan 1943. godine, održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) u Mrkonjić Gradu.

Na spomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena sednjovjekovne Bosne. Pored toga doneseni su i dokumenti kao što su Rezolucija i Proglas narodima naše zemlje. Ključne riječi Rezolucije su da se Bosna i Hercegovina treba zasnivati na ravnopravnosti i jednakosti svih njenih naroda i građana.

Najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBIH-a je upravo  da je Bosna i Hercegovina definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Ovu odluku je na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika, svih bosanskohercegovačkih naroda.

Bosna i Hercegovina danas je pred mnogim izazovima, ali državnost joj upravo garantira suverenost, međunarodno priznanje i njen put u Evropsku uniju. Povodom Dana državnosti učenice i učenici Muzičke sekcije priredili su i snimili spot za pjesmu „ Čaršija“, koji će u petak biti premijerno prikazan na YOUTUBE kanalu škole.

Danas je održan historijski čas koji ima za cilj skrenuti pažnju učenicima o značaju ovog datuma. Čas su pripremile profesorice historije Snježana Melunović i Meliha Bosankić.

Želim svim Bosancima i Hercegovcima sretan Dan državnosti!

Direktor škole , prof. Benjamin Hedžić

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)