Javna ustanova GIMNAZIJA OBALA Sarajevo 

                   Titula najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini u kategoriji srednjih škola za 2015/2016. godinu!                               

"Kako nastaju rječnici" - prof. dr. Senahid Halilović

Učenici jezičkog izbornog područja odjeljenja IV4 danas su bili počašćeni posjetom prof. dr. Senahida Halilovića, redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu i afirmatora bosanskoga jezika i pravopisa. Profesor Halilović je našim učenicima održao predavanje i radionicu pod nazivom "Kako nastaju rječnici". Učenici su imali priliku usvojiti nova i korisna saznanja o tome, a prof. dr. Halilović je veoma zadovoljan pažnjom i zainteresiranošću naših učenika za ovu temu. Na kraju radionice profesor je istakao da ćemo se uskoro moći služiti novim elektronskim pravopisom na kome već duže vremena radi i koji je u finalnoj fazi. Profesorica Lejla Tuce srdačno se zahvalila profesoru na izdvojenom vremenu i smatra da su ovakva predavanja od velikog značaja za učenike, posebno maturante. 
  • SenadinHalilovic1
  • SenadinHalilovic2
  • SenadinHalilovic3

Interesantno i kreativno na časovima matematike

Raznovrsni, na Webu, predstavljeni komentari mogu nas kvalitetno nasmijati. Međutim, ima izuzetaka... kad su takvi komentari upitni ;). 
Učenici odjeljenja drugog razreda na časovima matematike (profesorica Kaurin-Tafro Mirela) su prihvatili izazov da usvojena znanja iz logaritama predstave kreativno. Za neupućene... pronašli smo: "Logaritamska funkcija je inverzna funkcija eksponencijalne funkcije... Primjena logaritama ubrzala je izračune i primjenjuje se u fizici, astronomiji, inženjeringu, psihofizici, hemiji, muzici, seizmologiji, asimetričnoj kriptografiji, forenzičkom računovodstvu... Weber- Fechnerov zakon: Intenzitet osjeta proporcionalan je logaritmu intenziteta podražaja. --> Osjeti stvaraju iluzije logaritmiranjem stvarnosti!
Ilustracije: učeničke kreacije - logaritamski analogni satovi!
  • Logaritmi0
  • Logaritmi01
  • Logaritmi02
 

Znanje se množi dijeljenjem!

Tko želi nešto naučiti, naći će način; 
tko ne želi, naći će izliku. (Pablo Picasso)

Učenje bez razmišljanja je prazno, 
razmišljanje bez učenja je opasno. (Lao Tse)

Korijeni učenja su gorki, 
ali plodovi su slatki. (Aristotel)
Kad poučavamo druge, 
učimo i sami. (Seneka)