Piši da te razumiju, govori da te slušaju, čitaj da odrastaš. (Lawrence Clark Powell)

Ispis E-mail

Interesantno na časovima... fizike!


       

„Za nauku ne treba puno, najvažnija je volja“ - tako rekoše učenici naše škole na jednom od časova fizike. Vođeni takvim razmišljanjem, u suradnji sa profesorom Maličević Mevludinom, odlučili su da demostriraju svojim vršnjcima magnetno polje.
U starim kutijama su pronašli stare zvučnike, te su iz njih skinuli magnete, a profesor Maličević im je u metalostrugarskoj radnji „Brid“ nabavio metalske prašine koja savršeno služi za demostraciju linija magnetnog polja. Po završetku demonstracije, dio metalske prašine su odlučili pokloniti PMF-u Sarajevo i Drugoj gimnaziji Sarajevo.
Kako se demonstracioni ogled može pokazati od stvari koji na prvi pogled nisu više  iskoristive,  pogledajte u Foto galeriji.


Ažurirano Četvrtak, 13 Studeni 2014 20:16
 
Ispis E-mail

Edukativno predavanje na temu Briga o vlastitom zdravlju


U utorak, 11. novembra 2014. godine, u prostorijama škole, naše učenice su imale priliku učestvovati  u realizaciji projekta Osnaživanje zdravlja žena, u organizaciji Udruženja građanki Renesansa. U okviru ovog projekta učenice su prisustvovale edukativnom predavanju na temu Briga o vlastitom zdravlju. Cilj projekta je educiranje srednjoškolske populacije o zdravstvenoj zaštiti. Na predavanju, učenicama se obratio i ljekar, onkolog Kliničkog Centra Univerziteta Sarajevo.

            


 

Ažurirano Četvrtak, 13 Studeni 2014 20:19
 
Ispis E-mail

Takmičenje za najbolja filmska ostavrenja - BH Telecom: Zašto je moja škola cool?


Članovi Filmske sekcije naše škole u saradnji sa Vijećem učenika snimili su kratki film „Cool smo ...“. Ovaj film će biti predstavnik naše škole na takmičenju koje organizuje BH Telekom. Filmovi koji učestvuju u takmičenju  moći će biti „lajkovani“ od 17.11. do 15.12. na Facebook stranici BH Telecoma. Nakon 15.decembra, slijedi  sabiranje pristiglih lajkova video snimaka  i glasova 12-člane komisije i objavljivanje spiska 35 škola pobjednica kojima će BH Telecom isporučiti nagrade.

alt

Nagradni fond takmičenja je 175 računara, 70 multifunkcijskih uređaja i odgovarajuća mrežna oprema. Biće važno da svi „lajkamo“ naš film!!!!!!!!!!!


Ažurirano Četvrtak, 13 Studeni 2014 19:34
 
Ispis E-mail

"Dvostruki teret" u Sarajevu - treći dan


alt 

U petak, 7.11. 2014. godine je završen treći dio projekta Dvostruki teret u Sarajevu. Cilj ovog dijela projekta je bio upoznavanje učesnika sa: osnovama rada muzeja, arhivskom građom, uvodom u fotografiju i historijskim događajima. Protekla tri dana učenici sudionici vrijedno su radili na projektu. Proizvod ovog rada su odabrane fotografije iz arhivske građe muzeja na kojima će se raditi u narednoj fazi projekta.

Treća faza projekta trajati će četiri mjeseca. Učenici će, uz koordinaciju profesora i mentora, raditi individualno ili u grupama i pokušati rekonstruisati događaje s arhivskih fotografija u današnjem vremenu. Najbolje urađeni eksponati biti će izloženi na izložbi koja je planirana za 26.3.2014.godine.
Učenici su izrazili zahvalnost uposlenicima muzeja na gostoprimstvu, tako što su kupili ulaznice u muzej i simbolično pomogli njegov rad. (Nešto fotosa u Foto galeriji)

 

Ažurirano Subota, 08 Studeni 2014 19:42
 
Ispis E-mail

"Dvostruki teret" u Sarajevu - drugi dan, TV Alfa


Predstavnici učesnika projekta, sa kordinatoricom projekta iz Goethe instituta Zagreb Petrom Vidović, u emisiji Novo jutro, TV Alfa.

 

  

 


 

Ažurirano Četvrtak, 06 Studeni 2014 16:14
 
Ispis E-mail

"Dvostruki teret" u Sarajevu - drugi dan, interesantna istraživanja


Istraživanjem u Historijskom muzeju učesnici su pronašli jako interesantnu i staru razglednicu koja je pisana na datum 9.11.1914. godine. Razglednicu je Historijskom muzeju na korištenje dao kolekcionar Davorin Gelo. Eksponat daje dosta informacija vezanih i za zgradu naše škole. Iz teksta s poleđine ove razglednice se može zaključiti: kako se zvala ulica u kojoj se nalazi naša škola, da je u tom periodu škola bila privremeno preuređena u bolnicu, te da su nekada tramvajskim šinama, koje su onda bile tranvajske, vozili i vozovi. 

         alt 

         alt 


 

Ažurirano Petak, 07 Studeni 2014 06:54
Više...
 
Ispis E-mail

"Dvostruki teret" u Sarajevu - drugi dan


Drugi dan projekta Dvostruki teret protekao je jako interesantno. Učenici su u prijepodnevnim satima istraživali depo Historijskog muzeja, pregledali su zbirke iz Drugog svjetskog rata i odabrane predmete analizirali a potom prezentirali. Poslije pauze učenici su bili u prilici slušati predavanje dvostrukog oskarovca i preživljelog logora Aušvic, gospodina Branka Lustiga...


 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 15

E-biblioteka

              

 

    Elektronska pretraga kataloga knjiga
          naše školske biblioteke

Naš plakat

         

Posebni projekti

                        Web lokacija

            

                     Facebook lokacija


Interesantne lokacije

“Porodično savjetovalište” Sarajevo

Brošura za roditelje - Roditelj, dijete i škola

Školegijum - onlist za školsku praksu
skolegijum.ba

Virtuelna šetnja gradom Sarajevo360
Virtualni prikaz ulica-Sarajevo mapa

Sarajevo Panorama virtual tour 360
sarajevopanorama.info

Online posjetioci

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Statistika

Posjete Sadržajima : 145522